Turer > Mjøsund statsallmenning
September 2010

Mjøsund statsallmenning

Nærøy kommune.

2010 Mjosund 01 Oversikt

I første helg av rypejakta var jeg så heldig å få være med et følge som skulle på jakt i Mjøsund statsallmenning i Nærøy kommune. Selv har jeg ikke jegerprøven, men ble med for å bli kjent med området og kanskje få fisket litt.

Statsallmenning

Men først, hva er en statsallmenning? Statsallmenninger er områder eid av staten, men hvor vanlig folk har bruksrett. For eksempel jakt og fiske administrert gjennom et lokalt fjellstyre.

I Nærøy kommune finnes det tre statsallmenninger som administreres av Nærøy fjellstyre. De er Mjøsund, Løvsete ved Kolvereid og Grønnlandet ved Nordlandskorsen. Mens de to sistnevnte er små og ligger inne mellom andre eiendommer hvor elgjakta er utlånt til de som eier eiendommene rundt, er Mjøsund en stor eiendom hvor man kan drive småviltsjakt, elgjakt og fiske samtidig som man kan låne båt og hytter.

2010 Mjosund 02 Kart

Kartet ovenfor viser omtrentlig Mjøsund statsallmenning skravert i rosa. (Satt sammen og basert på Google Maps og eiendomsgrenser fra kart hos inatur.no)

Vi leide og bodde i hytta ved Sandvatnet, ca 120 meter over havet. Den ligger litt utilgjengelig og for å komme dit kjørte vi bil nordover langs Opløelva fra Salbruket og videre med båt fra nederst i Storvatnet, gjennom nedre Langvatnet før vi byttet båt og fortsatte opp øvre Langvatnet hvor vi til slutt nådde Sandvatnet.

2010 Mjosund 03 Langvatnet

På vei opp nedre Langvatnet. Viser tydelig sunket vannstand etter mye tapping.

Det var veldig grunnt vann flere steder på grunn av lav vannstand, noe som gjorde at vi måtte ta det med ro. En god opplevelse selv om oppfarten var lang, kronglete, et kappløp med mørket og en Amerika-reise i seg selv. Assosiasjonene gikk til Brødrene Dals reise med sin båt Elvegrisen.

Selve hytta har ikke strøm, men bensinaggregat med mulighet for å koble til 240V-kontakt i tillegg til vedovn og gass-kokeplate. Så har den 6-8 soveplasser og uthus med utedass. Sparsomt, men absolutt trivelig og mer enn nok for å klare seg lenge.

2010 Mjosund 04 Sandvasshytta

Sandvasshytta sett fra Sandvatnet.

2010 Mjosund 05 Sandvasshytta2

Sandvasshytta med Sandvatnet i bakgrunn.

I tillegg til Sandvasshytta så leier fjellstyret også ut to andre hytter. De ligger i Mjøsundvatnet ved Plassen og Bekken. Plassen har plass til seks til åtte personer, mens Bekken er en todelt hytte med seks plasser i vestre del og to- tre plasser i østre. Begge disse har gass og kjøleskap.

2010 Mjosund 06 Sandvasshytta Inne

Innemiljø i Sandvasshytta.

Rørlifjellet

Rørlifjellet befinner seg midt inne i statsallmenningen, har et toppunkt på 581 meter og et godt rypeterreng.

Med vårt utgangspunkt i Sandvatnet var det naturlig å bestige Rørlifjellet fra nordsiden. Vi fikk tatt ut en fin rute oppover og kunne underveis skue fin natur samt skimte fjell fra Skjolden-området.

2010 Mjosund 07 Sandvatnet

Tok båt over Sandvatnet og startet oppstigningen på nordsiden av Rørlifjellet.

2010 Mjosund 08 Rorlifjellet

På vei opp Rørlifjellet, Sandvatnet i bakgrunn.

Rypejegerne jeg var med konsentrerte seg om å tråle etter fugl oppe på Rørlifjellet, i likhet med mange andre rypejegere vi traff i løpet av helga. Det er som regel flest ute på rypejakt denne starthelga siden rypekullene da er samlet og blir mer spredt etter hvert som det jaktes.

Finnpertjønna

Sørvest for Rørlifjellet ligger et veldig fint fjellvann, nemlig Finnpertjønna som deles såvidt av grensa til statsallmenningen. Jeg fikk tid til å fiske litt i vannet og fikk noen fine og blanke ørreter, dog ingen på nevneverdig størrelse.

2010 Mjosund 09 Pano Finnpertjonna

Finnpertjønna, med utsikt mot Mjøsundvatnet til venstre

2010 Mjosund 10 Gapahuk

Gapahuken ved Finnpertjønna.

Illrød i kjøttet ble de tilberedt da vi returnerte til hytta etter endt dag og servert som kveldsmat til trampeklapp fra følget. Det er i alle fall slik jeg erindrer det.

2010 Mjosund 11 Orret

Kjempefin stekeørret i halvkilos-klassen.

2010 Mjosund 12 Hytta

Sandvasshytta

Jeg fikk også kasta ut stanga i Sandvatnet i halvannen times tid dagen vi dro og fikk umiddelbar respons. Hva jeg fiska med får dere ikke vite, men det virket som det var tett mellom fisken der jeg plasserte meg. Jeg kunne nok brukt et par dager her uten å gå lei.

For info om leie av hytte eller båt, fiskekort, småviltsjakt eller elgjakt så besøk Nærøy fjellstyre sin side for mer info.