Turer > Fiskløysdalen, Lierne Nasjonalpark
August 2015

Fiskløysdalen, Lierne Nasjonalpark

Lierne kommune.

Lierne Topp

Fiskløysdalen – sett fra nord.

Tur til Fiskløysdalen i Lierne nasjonalpark. Dalen ligger på ca 800 meter over havet inne i nasjonalparken og er omgitt av fjellstrekkene Hestkjølen og Akkafjellet.

2015 Lierne Kart01

Lierne nasjonalpark ligger helt øst i Lierne kommune i Nord-Trøndelag og parken grenser mot Sverige.

Vi kjørte inn skogsveien mot nasjonalparken, etter å ha tatt av fylkesvei 74 mellom Nordli og Gäddede. Tok av ved Jakthust og parkerte ved plassen som markerte starten på Lierne nasjonalpark.

Etter å ha lastet opp startet vi på første del av oppfarten, nemlig å følge stien opp mot Fjellraudberget og Raudbergtjønna.

2015 Lierne Kart02

Ca. rute vi fulgte opp fra parkeringsplassen til Raudbergtjønna, deretter mer sør mot Fiskløysdalen.

 Første del av stien opp mot Raudbergtjønna er bred skogssti før man kommer over tregrensa og det åpner seg mer. Mye av det lavere terrenget i Muru-området er preget av myr og er dermed et yndet multe-område om høsten.

2015 Lierne Skog

Ved tregrensa fra starten av turen.

2015 Lierne Myr

Myrbelagt terreng, men godt utrustet med planker over de værste strekkene.

2015 Lierne Sandsjo

Utsikt mot vest. Skimter Sandsjøen med Brandsfjellet snøbelagt i bakkant.

Fjellraudberget og Raudbergtjønna

Like før Raudbergtjønna kommer man til det karakteristiske Fjellraudberget. 

Ved Raudbergtjønna stopper turstien og her er det flere hytter. Ei av de kan leies gjennom fjellstyrene i Lierne. Her er det også båter som vi så flere var ute og fiska med.

2015 Lierne Fjellraud

Fjellraudberget.

2015 Lierne Tjonn

Raudbergtjønna.

2015 Lierne Tjonn Utsikt

Fjellraudberget, Raudbergtjønna og Kjeppkinatjønnin.

Deretter startet del to av oppfarten; å ta seg opp til selve dalen. Det er sol og blåser friskt så vi kjenner ikke antydning til insekter.

Vi fulgte et høydedrag rundt Rovhtege og tok ut høyde nok til å unngå de verste myrplyttene. Etterhvert som vi kom opp i høydemeter og fikk mer oversikt ble det klart at det ikke ville være mye til bærfjell innover, men at det fortsatte med myr og kratterreng helt opp til utløpet av dalen slik vi kunne se.

Mesteparten av ruta vi tok ut var imidlertid tørr og forholdsvis lettgått.

2015 Lierne Kart Dal

Ca rute inn i Fiskløysdalen.

2015 Lierne Kratt

Undertegnede i det man innser at det meste av området er kratt og myrterreng.

2015 Lierne Dal1

Fiskløysdalen – sett fra nord. Akkafjellet til venstre og Hestkjøl-fjellstrekket med Merrafjellet-toppen fra midten og mot høyre

Endelig oppe på platået ser man de tre Fiskløysvannene mellom fjellene.

Vi vandrer lengre innover for å finne en dugelig plass for telt og lavvo.

Fiskløysvatna

Mellom de to siste Fiskløysvatna finner vi en fin leirplass. Her er det flatt og det ligger steiner som tidligere er brukt til bål. Der ligger det også en del kappa kvist, men den er såpass bløt at den må ha ligget under snøen gjennom vinter og vår. Det er hard vind fra sørøst og vi bruker litt tid på å spenne opp lavvoen.

2015 Lierne Fiskloysa1

Ved det første av Fiskløysvatna

2015 Lierne Fiskloysa2

Bekk mellom de to siste Fiskløysvatna. Akkafjellet bak.

2015 Lierne Leirplass Stor

Leirplass ved Fiskløysvatna.

Så får vi satt opp primusene og laget middag. Vi brukte omtrent 6 timer opp, i rolig tempo. Før det blir kveld får vi montert opp fiskestengene og prøvd vatnet litt med sluk og spinner. Vi får ingenting og legger ut dupp med mark. Vinden tar seg opp mer og det er vanskelig å høre hverandre selv på kort avstand. Det blåser hvitt i bølgene på vannet, så vi tar den siste timen før leggetid inne i lavvoen.

2015 Lierne Leir

Steiner og ved ligger igjen fra tidligere ekspedisjoner

2015 Lierne Leir2

Utsikt over det andre Fiskløysvatnet. Rovhtege og starten av Hestkjølen.

2015 Lierne Telt

Tynn dunpose med Jerven-duk i tilfelle det blir for kjølig på natta.

2015 Lierne Take

Tåke på morgenkvisten.

Det regner litt gjennom natta og på morgenen har tåka kommet inn og lagt seg som et lokk over hele dalen. Det blåser fortsatt mye så vi håper tåka forsvinner fort.

Etter frokost bestemmer vi oss for å gå innover mot Storvatnet. På vei dit fisker vi i det siste av Fiskløysvatnet og får fisk med en gang, i fin stekestørrelse.

2015 Lierne Take2

Det siste - og minste - av Fiskøysvatna

Storvatnet

I det vi sneier en fjellkant får vi utsikt over hele Storvatnet, men samtidig mer vind rett på oss. Tåka har forsiktig begynt og lette. Her ligger det også en båt. Vi bestemmer oss for å gå og fiske langs nordsida av vatnet.

2015 Lierne Pano Storvatnet

Storvatnet, sett mot nordsiden.

Noe overraskende kom en god samling fiskemåker som streifet over oss og tok landing noen hundre meter unna. Vi talte omkring 20 måker. Oppslag i Artsdatabanken bekrefter observasjoner av fiskemåke på de fleste områder i Norge, også i innerliggende strøk slik som Lierne. Av øvrig fugleliv så vi noen spurvefugler og to fjellvåk.

2015 Lierne Maker

Måkekoloni på ca. 850 moh., så langt inne i landet man kan få det.

2015 Lierne Storvatnet2

Storvatnet, sett mot sør-siden.

Her blir det også fisk, ordentlig hinsides stor fisk. En annen i reisefølget får nemlig dratt opp et monster av en fisk. Tilbake i leiren senere på dagen må vi kontrollveie med den andre vekta for å være sikker, for den veier hele 1.7 kg! Det er det største jeg har sett av fjellfisk i alle fall. 

2015 Lierne Fisk

Høvdingen i Lierne nasjonalpark?

Vinden stilner forsiktig den resterende tiden av turen og vi får også flere fisk like under og over kiloet både i Fiskløysvatna og Storvatnet. To av oss drar ned en dag før de andre, men hadde det ikke vært for andre forpliktelser så hadde vi vært igjen noen dager til. Rett og slett et kjempeområde med usedvanlig storfisk.

2015 Lierne Leir3

Leirplass. Skimter såvidt Akkavassøran i bakkant.

2015 Lierne Hero

Hero – stabil turkamerat.

2015 Lierne Ned Dal

På vei nedover fra dalen.