Turer > Eiden gård, Salsvatnet
July 2010

Eiden gård, Salsvatnet

Fosnes kommune.

2010 Eiden 01 Salsvatnet

Salsvatnet sett fra brygga ved Eiden gård

Har ved flere anledninger vært med å leie Eiden Gård som ligger idyllisk til ved Salsvatnet i Fosnes, Nord-Trøndelag.

Leier man Eiden gård får man fisketillatelse i Eidenelva, Sakstjønna, Salsvatnet og andre småvann i området. Gården ligger isolert til, langt fra vei og folk. Så med nevnte faktorer og sommerværet i Namdalen sent i juli, hvorfor dra ut av distrikt og land for å få en naturopplevelse litt utenom det vanlige?

2010 Eiden 02 Eiden

Eiden gård

Gården er blant flere gårder og hytter som leies ut i Salen-området av UtmarksCompaniet for Firma Albert Collett som eier det meste av eiendommer i området.

2010 Eiden 03 Fjos

Det gamle fjøset ved Eiden gård.

Firma Albert Collett

Firma Albert Collett ble grunnlagt av Albert Peter Severin Collett 10. oktober 1871. I 1865 reiste han som 23-åring fra Buskerud gård til Namdalen for å ivareta Christiania Bank og Kredittkassens interesser i Salsbrugets Interessentskab som hadde økonomiske problemer i deres skogbruk og trelastproduksjon. Collett mente bruket burde kunne drives med lønnsomhet og i 1871 fikk han overta hele interessentskapet og etablerte Firma Albert Collett.

Det er i dag fjerde generasjon i familien som driver Firma Albert Collett med ca. 570 000 mål med jord og skog i Namdalen. Gjennom UtmarksCompagniet driver de salg og drift av produkter med utgangspunkt i naturbaserte opplevelser og det var gjennom disse vi leide Eiden gård.

2010 Eiden 04 Kart

Eiden gård ved Salsvatnet og Firma Albert Collett sin eiendommer i Fosnes og Nærøy kommune (Satt sammen og basert på Google maps og eiendomsgrenser fra Collets rike sitt egne nettsted, tar forbehold om feil)

Eiden gård

Eiden gård ligger i Salen i Fosnes kommune. Det er ikke bilvei hit, så vi tok båt gjennom Salsvatnet fra Strømmen, helt øst i Salsvatnet hvor det er avkjøring fra veien mellom Salsbruket og Høylandet.

Gården er skjermet fra folk og vei og ligger idyllisk til på sørsiden av Salsvatnet. Gården består av et hovedhus fra 1800-tallet, samt et fjøs og et stabbur. Nede ved vannet er det bygd båtplass. Hovedhuset har blitt vedlikeholdt og restaurert opp igjennom årene og i senere tid også påbygd med tørkerom og bad med dusj. Og med strøm, ordentlig komfyr og kjøleskap på kjøkkenet var det luksusstemning når kvelden kom. Ølet kaldt og maten varm, det har alltid sin sjarm.

Man får to båter med motor til disposisjon. En til å ha i Salsvatnet, den andre i Sakstjønna. I tillegg hadde vi med private båter under begge besøkene, så forholdene var absolutt satt for å få fisket.

2010 Eiden 05 Sakstjonna

Sakstjønna sett fra nordvest mot sørøst.

Sakstjønna er omkranset av fjellknauser og vannet ligger forholdsvis skjermet for vind og man føler seg duppende i smørøyet.

Eidenelva binder Sakstjønna og Salsvatnet sammen, ei elv på ca 600 meter.

2010 Eiden 06 Eidenelva

Eidenelva

Salsvatnet

Salsvatnet med sine 45 kvadratkilometer virker gigantisk når man sitter i båten. I tillegg er det Europas nest dypeste innsjø med 464 meter på det dypeste. Derfor skulle man tro det er vanskelig å møte på fisk der, men det er det ikke. Stor og livlig fisk under måneskinn i blikkstille vann har jeg opplevd flere ganger der.

2010 Eiden 08 Salsvatnet

Salsvatnet

2010 Eiden 07 Salsvatnet Natt

Natt i Salsvatnet

2010 Eiden 09 Baat

I land ved Måssavika

Den gode stillheten i naturen får man på dette øde området, en kortreist og høyverdig naturopplevelse.